Виставка сучасного мистецтва у Полтавському кадетському корпусі

 

 

18 травня у приміщенні Петровського кадетського корпусу відкрився одноденний соціально-мистецький проект „Кадетаріум 2.0”. Ця будівля віднедавна знаходиться у центрі уваги активістів міста, які разом із громадською організацією „Чиста Полтава” вирішили зробити пам’ятку архітектури об’єктом не лише суспільної, але й мистецької діяльності. Таким чином було організовано три прибирання кадетського корпусу та започатковано соціально-мистецький проект „Кадетаріум”, який 18 травня відбувся уже вдруге. Попередня виставка відкрилася 6 квітня, і зібрала у коридорах пам’ятки архітектури національного значення чимало полтавців.

 

 

 

У заході взяли участь митці різних напрямків, творчими руками яких прикрашено стіни кадетського корпусу фотографіями, картинами, вишивками, рушниками, роботами з бісеру, паперовими журавлями, на підвіконниках та підлозі стояв глиняний посуд.
Випускники Полтавського вищого зенітного ракетного командного училища імені Миколи Ватутіна (військовий навчальний заклад у цій будівлі протягом1958-1995 років) провели екскурсію по будівлі та розповіли цікаві історії зі своїх курсантських буднів.

 

 

 

На першому поверсі відвідувачів розважав молодіжний незалежний театр „Т.АКТ” постановкою скороченого варіанту вистави „Пером і пензлем”. Поверхом вище лунав Державний гімн України у виконанні духовного оркестру „Полтава”, поети читали вірші, народні умільці проводили майстер-класи із писанкарства, творче об’єднання „Что, Где, Когда” відкрили для відвідувачів „Вуличний університет”, а Громадська організація „Злам стереотипів” в рамках проекту „Твоя історія” продемонстрували виставку „Доба УНР”. На третьому поверсі відбувся концерт за участі полтавських гуртів „Брат Кіндрат”, „Дух свободи”, „Онейроїд”, „Сестра Керрі”, показ короткометражних фільмів кінофестивалю „Полтава-Док” та аудіо-візуальна інсталяція проекту „Наташа. Атомний Бог” представлена Анатолієм Воликом та гуртом „Онейроїд”.

 

 

 

Найосновніше завдання, яке активісти ГО „Чиста Полтава” ставили перед собою, - привернути увагу громадськості до стану Кадетського корпусу. У зв’язку з цим на відкриття проекту „Кадетаріум 2.0” прибув голова Полтавської облдержадміністрації Віктор Бугайчук. Посадовець повідомив, що ним буде ініційовано створення робочої групи із депутатів міської та обласної ради для того, щоб розгорнути програму дій по реставрації цього будинку.

 

 

- Наскільки мені відомо Кадетський корпус придбав приватний підприємець Після його смерті дана споруда за рішенням суду мала б перейти у власність міської раді, але цього не сталося, оскільки акту передачі немає. Тож за великим рахунком, зараз Кадетський корпус завис у повітрі, - повідомив Віктор Бугайчук.
Голова облдержадміністрації пообіцяв особисто розглянути та проконтролювати вирішення питання передачі будинку на баланс Полтавської міської ради. У майбутньому Віктор Бугайчук бачить у будинку Кадетського корпусу широкоформатний мистецький центр. Та долучатися до проекту „Кадетаріум” обласна державна адміністрація не в змозі, не вистачає коштів.

 

 

Недостача у фінансуванні не стає на заваді активістам ГО „Чиста Полтава”, і зупинятися на досягнутому вони не збираються.
- Наразі ні міська, ні обласна влада фінансово не долучилася до жодного із наших проектів, хоча через засоби масової інформації дякують полтавцям за відвідування Кадетського корпусу під час проведення мистецьких акцій. Кошти потрібні на рекламу, електрику, перевезення апаратури, а поки що ми все сплачуємо із власної кишені. Значну підтримку надає координатор громадського комітету спасіння будівлі Кадетського корпусу Борис Трістанов, зокрема йому ми завдячуємо встановленням перил на сходах, - розповіла організатор проекту „Кадетаріум 2.0” Рузанна Давідян.
Суспільно-мистецький проект „Кадетаріум” лише набирає обертів, тож наступна акція стане ще масштабнішою, запевняють організатори.

 

 

Світлана Борисенко

 спеціально для indarock.com

Автор: mitjaj4uk_1

Похожие публикации: