ДахаБраха на World Music Stage. Фіналісти конкурсу від Sziget



Цього року на одному з найбільших фестивалів світу і кращому фестивалі Європи виступлять українські гурти – вже оголошені у лайн-апі MasterCard World Music Stage ДахаБраха і гурт-переможець конкурсу від Sziget Festival Україна і туристичного оператора «Богемія Сервіс», який буде обраний на фіналі в Sentrum 8 травня.



ДахаБраха – український етно-хаос-гурт, складова проекту Владислава Троїцького «Україна Містична». Експериментуючи з українським фольклором, поєднуючи пісні зі звучанням широкого ряду дивовижних інструментів (гуцульського барабану, дарбуки, віолончелі, дитячої гармошки, австралійського діджеріду, аккордеону, тромбону, індійських табла, бугая, буддійського гонгу), вони створили яскравий та унікальний образ, вже відомий у світі. У складі трупи театру ДАХ гурт виступив на багатьох театральних фестивалях і з концертами на музичних Womad, GlobalFEST, Helsinko Festival, Med, Mundial, Oslo World Music Festival, Ethno Port, Сотворение мира, Этномеханика. ДахаБраха вперше виступила на Sziget у 2013 році і настільки запам’яталися фестивалю, що отримала запрошення вдруге. Концерт відбудеться 12 серпня на сцені MasterCard World Music Stage, повний лайн-ап якої вже оголошено.

Якщо ДахаБраха їдуть на Острів Свободи за другою порцією овацій, то один з фіналістів конкурсу від Sziget побуває там вперше. Голосування за гурт, який матиме честь також представити Україну на Sziget відбувалося серед фанів на сайті конкурсу протягом 2-х тижнів і серед музичних експертів, запрошених до складу журі (http://sziget.comma.com.ua/jury/). Фіналістами конкурсу стала перша п’ятірка гуртів, яка набрала найбільше балів за результатами голосування на сайті: Anna-Maria, AtmAsfera, Atomic Simao, Epolets, The Substanse. Друга п’ятірка фіналістів була сформована за результатами особистого голосування журі, кожен з яких обирав своїх 5 лідерів, оцінюючи їх за 5-бальною системою. Оцінки підсумовувалися і гуртами, які набрали найбільше балів за вибором журі стали Atomic Simao (гурт, вже обраний голосуванням на сайті), Brunettes Shoot Blondes, Onuka, Tape Flakes, The Maneken. Таким чином, до фіналу конкурсу вийшло 9 гуртів.



12-м членом журі конкурсу, анонсованим «Secret Star», став Yonderboi – угорський електронний музикант, композитор і саундпродюсер, наймолодший і єдиний з колишнього Східного Блоку учасник руху даунтемпо, «угорський Моцарт» і «вундеркінд, який підкорив всю Європу». З першим СD, виданим відразу після закінчення школи і неодноразово названим платівкою року, та двома наступними альбомами Yonderboi виступив зі світовими турами на різноманітних масштабних сценах, включаючи фестивалі Sziget, Lowlands, Snar, Pukkelpop, Big Chil, ADE. Треки Yonderboi звучать у фільмах, на телебаченні, в театральних виставах, показах мод, на художніх виставках, в комп'ютерних іграх. Yonderboi фотографує і знімає відео, створює обкладинки альбомів і декорації для шоу. Його особистим вибором серед українських гуртів стали Brunettes Shoot Blondes, Dzierzynski Bitz, Onuka, The Maneken і The Substanse.

Гурт-переможець буде обраний музичними експертами з 9 оголошених фіналістів відразу після виступу гуртів live на сцені Sentrum у Києві. На остаточне рішення журі вплине враження від живого виступу, рівень якого завжди був вирішальним для фестивалю Sziget, а також реакція публіки, адже враження сігетців від виступу українського гурту на Острові Свободи мають бути незабутніми. Переможець виступить на Sziget Europe Stage 11 серпня 2015 року у складі міжнародної програми YourOpen Talent Festival.

Гімн Sziget 2015 від Irie Maffia – «Easy As One Two Three»
www.youtube.com/watch?t=31&v=BTOFK9yVAww

Автор: Pobeda

Похожие публикации: