Океан людей та Ельзи

 

Увечері 12 червня на стадіоні "Авангард" неможливо було проштовхнутися - до нас приїхали довгоочікувані улюбленці багатьох луганчан, український гурт "Океан Ельзи". Людей було настільки багато, що концерт довелося затримати більше ніж на годину - Святослав Вакарчук вибачився, сказавши, що вони не розпочинали, очікуючи, доки всі розсядуться.
А доки стадіон по самі вінця наповнювався глядачами, ті, хто прийшов раніше, змогли побачити дивовижну та романтичну картину - хлопець зі сцени запропонував своїй коханій дівчинці стати його дружиною, на що вона, не довго думаючи, погодилася. Ця подія змусила глядачів хвилюватися та верещати не менше, ніж вихід Вакарчука!
Нагадаю, цей концерт належав до першої, всеукраїнської частини великого стадіонного туру на підтримку нового альбому "Земля". До списку увійшли 27 міст країни. Тур розпочався 19 травня 2013 року концертом у Мукачево на стадіоні "Спартак", а завершиться виступом 28 вересня у київському Палаці спорту. Після цього, з жовтня 2013 року розпочнеться друга частина туру, і гурт вирушить до СНД та Північної Америки.

Як завжди жартівливий і стрибучий Вакарчук добряче підзарядив глядачів своєю енергетикою, запалив стадіон і змусив фан-зони скажено плигати під драйвові пісні.
З нового альбому було заспівано майже все - легше сказати, які пісні не увійшли до концерту. Дев’ять з дванадцяти композицій платівки "Земля" у цей день глядачі почули наживо. Це були не так давно записані, але вже улюблені "Джульєтта", "Rendez-vous", "Стріляй", та багато інших. На початку виконання "Стіни" на стадіон впав дрібний непевний дощ, через що Вакарчук навіть трохи змінив перший рядок пісні і заспівав: "Де ми з тобою будем, коли закінчиться цей дощ?" Дощ закінчився швидко - він дожив лише до кінця пісні.

 



 

А перед піснею "На небі" Вакарчук запропонував усім увімкнути телефони - дійсно, яка ж лірика без традиційного мерехтіння телефонних екранів та ліхтариків? На трибунах вимкнули освітлення, і коли я повернула голову, то побачила замість звичних рядів з глядачами чорне небо, усіяне мільйонами зірок. Від такої картини і Вакарчук не втримався, видобув десь фотоапарат та почав фотографувати стадіон зі сцени.
Також Святослав зробив луганчанам сюрприз. Пісню "Вище неба" він виконав разом із нашим земляком, відомим за передачею "Голос країни" Дмитром Бабаком.
Як сказав Славко: "Ми - група контрастів. Гаряче й холодне, маленьке й велике (не будемо тицяти пальцями)". Тому нові пісні довільно мішалися зі старими, давно вивченими на пам’ять хітами (такими як "Ти собі сама", "Кішка", "Друг", "Той день", "Там де нас нема", "911"), енергійні танцювальні композиції - з неквапливими арабськими наспівами, чи то пак, заспівами. Вочевидь, Вакарчукові уже обридло вкотре виконувати одні й ті ж пісні, яким уже по десять і більше років, тому він їх добряче переробив для концерту. Вийшли такі собі східні римейки гурту на самих себе. Комусь це припало до душі, комусь - ні, але я розумію мотиви "Океанів" - завжди хочеться зробити щось новеньке з уже звичним і знайомим до болю стареньким.

 



 

У багатьох глядачів з фан-зони у руках були зображення панд - така собі своєрідна відповідь на жарт Вакарчука у Твіттері з приводу того, що новий альбом буде називатися "Панда".
Глядачі довго не хотіли відпускати "Океан Ельзи" зі сцени, музиканти тричі виходили "на біс". Здається, океанцям концерт сподобався не менше, ніж луганчанам. "Ну, Луганськ! Ви перевершили самі себе! Не знаю, як ми вас - але ви нас порвали!" - поділився враженнями Вакарчук у своєму Твіттері.

Концерт закінчився вже після одинадцятої вечора, зморені, але щасливі глядачі почали вихлюпуватися бурхливим потоком зі стадіону і чухати потилиці у роздумах з приводу того, як кілька тисяч людей буде добиратися додому в опівнічну годину. Але то вже зовсім інша історія, і вона нас не стосується.

 

























 

Богдана Гайворонська
фото Олега Губаревича
спеціально для indarock.com

 

Усiм хто бажае пройти гарнi курси для жінок. Тут кращi цiни

 

Автор: Богдана Гайворонская

Похожие публикации: